Korábban sokkal többet írtunk tésztákról. Nem az történt, hogy a tészta iránti lelkesedésem alábbhagyott volna, sokkal inkább az, hogy nehéz egyszerűen elkészíthető tésztákról túl sok mindent írni. Ezúttal viszont az történt, hogy ez nem a legegyszerűbb típus (nem is túl bonyolult), azaz van miről írni, illetve elég sok olasz film, szakácskönyv kezdi ezzel a fejezetet, így kikerülhetetlen étel ez. Nem is beszélve arról, hogy amikor Londonban, a de polpoban jártam, elég finom húsgombócot ettem, meg is fogadtam, hogy egy szép napom nálam is elkészül.
Minden a húsgombócokkal (kis túlzással fasírt) kezdődik, először ehhez keverjük össze a következőket: (kb. három-négy embernek elegendő gombóc jön ki ebből)
– 1 tojás
– só, bors (1 kk mindkettőből)
– friss bazsalikom és rozmaring
– zsemlemorzsa (ezúttal frissen daráltam a botmixerrel 2 pirítósból) – kb. 5-6 evőkanállal tettem bele, de a massza állaga alapján lehet még adagolni vagy ha túl száraz, vizet tenni hozzá
– fél kiló darált sertéshús
– egy nagy vöröshagyma fele apróra vágva
– 3 gerezd fokhagyma szintén apróra vágva
Az étel olaszos jellege miatt, nem ördögtől való a friss parmezán belereszelése sem.
Mindent öszekeverünk, és apró golyókat formázunk belőle. A húsgolyókat kb. 4-5 perc alatt egy löttyintésnyi olívaolajon megpirítjuk. Folyamatosan forgatni kell, hogy minden oldalukon megjelenjen a kis barnás réteg.
Ha készen vannak, kiszedjük egy tányérra, és a serpenyőbe még egy kis olajat teszünk. A vöröshagyma másik felét apróra vágva 4 gerezd fokhagymával, szintén apróra vágva, a serpenyőbe teszünk, és elkezdjük pirítani.
Ha megpuhult, beletépünk friss bazsalikomot és egy kis chilivel tesszük még pikánsabbá. Ezután már a paradicsom jön, hozzáadunk 2 adag konverz (akarom mondani konzerv) paradicsomot (idényben frisset), olyan típust, amiben benne vannak az egész paradicsomok is. Öntünk hozzá egy kis fehérbort, valamint egy kis vizet is (ezzel egyúttal jól ki lehet “szedni” a konzervekből a benne maradt paradicsomot). A parardicsomszószt sózzuk, borsozzuk, majd jöhetnek a húsgombócok. Kavargatni nem nagyon fogjuk tudni, így a fűszerezést véglegesítjük.
Beletesszük a húsgolyókat, és kisebb lángon 20 percig főzzük.
Közben kifőzzük a tésztát, természetesen spagettit. (ezúttal sikerült frisset kapni, így nem a jól bejáratott szárított spagettit kellett kifőzni)
Végül a tésztát tetejére kanalazzuk a húsgombócokat, majd az egészet gazdagon leöntjük a pikáns paradicsomszósszal. Bazsalikomlevelekkel díszítjük, friss parmezán sajttal szórjuk meg.