Ez is egy olyan étel, amelyből nehezen lehet két ugyanolyan receptet találni, mindenkinek megvan a maga kis trükkje, gondolom ez Olaszországban hatványozottan igaz. Én olíván kockára vágott bacont pirítotttam, ezután adtam hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagyma egy részét. Amikor megpuhult, akkor jöttek a kis kockára vágott zöldségek, úgy mint sárgarépa, zeller (gumó és szár is), még fogkhagyma. Rozmaring és bazsalikom is ekkor jön. 5-7 percig pirítjuk a zölségeket, majd hozzáadjuk a sózott, borsozott darált húst (én sertést, de a legjobb vegyesen, sertés és marha). Eloszlatjuk a tálban egyenletesen a húst, és figyelünk rá, hogy ne kavarjuk, hanem hagyjuk a húst, hogy piruljon, mert ellenkező esetben párolódni fog. A zöldségekre azért kicsit figyeljünk ne égjenek le, ha már gond van olajat tegyünk alá. 4-5 perc után kavarhatunk egyet a húson, hogy a másik oldala is megpiruljon, kb. negyedóráig pirítsuk a húst, azért kóstoljuk meg, hogy már rendben van-e. Ha igen, akkor mehet rá egy jó fél üveg vörös bor. Hagyjuk alacsonyabb lángon, hogy elpárologjon a bor, ha ez megtörtént, akkor jöhet a paradicsom. Idényben rendes paradicsomból, egy részét turmixolva, idényen kívül konzervből. Ne sajnáljuk, mert sokat fog még főni a szósz, ezért bőven lesz szükség paradicsomra. Legalább két doboz konzerv kell hozzá, ha abból főzzük. Majd alacsony lángon főzzük legalább másfél óráig. Ha menet közben elfőtte a levél vízzel is pótolhatjuk. Ha mártás sűrűségű és kiemelkedően ízletes a szósz, akkor vagyunk készen. A végén még balzsamecettel kikerekíthetjük a mártás ízét.
Innentől már nincs mágia, választhatunk, hogy tagliatelle, penne vagy spagetti (még ha ez nem is szokás) lesz az alap. A választott tésztát a bolognai mártás egy kis részével összekavarjuk, ekkor a megmentett (tészta)főzővíz egy részével még kicsit tudunk javítani a bekevert tészta állagán, ha a szósz túl sűrűvé tenné.
Végül tányérra merjük a tésztát, rá a szósz gazdagon, legvégül parmezán.
A Nagymenők című film emlékezetes részletével búcsúzunk, ilyen vékonyra kellene vágni azt a fokhagymát.