Kakashere pörkölt

Kakashere pörkölt

Bizony. Ezt már régóta terveztem, de csak most került rá sor, ahogy a piacon láttam egy szép adag kakasherét, vérereset. A kakas nekem amúgy is vonzó, a leves is egészen más tőle, sőt a belőle készült pörkölt is kimelkedik a társai közül. A dolog kétségtelen, hogy bizarr, hisz mégiscsak intim tájék ez, de a végeredmény minden téves gondolatot elfeledtet velünk. Egyébként szinte kizárólag csak a nagyobb fesztiválokon szoktam ilyet enni, a Szigeten és a Volton kifejezetten jól csinálják, így remélem sok külföldinek is van alkalma megkóstolni.

Az elkészítése sokkal egyszerűbb mint gondolnánk, annyi talán csak a nehezítés, hogy a hús nem együtt párolódik, és pirul le a pörkölt alappal, hanem a legvégén kerül bele, mert nem kell sok fövés neki. Először a mangalica szalonnát kockára vágjuk, kiolvasztjuk. Az így keletkezett zsírhoz hozzáadjuk a finomra vágott vöröhagymát, fokhagymát. Amikor megpirult, pörkölt alapot készítünk, azaz a lábast tűzhelyről levéve megszórjuk rendes (jó minőségű) fűszerpaprikával, elkeverjük, majd kevés vízzel felengedjük. Ezután zsírjára pirítjuk, megint felengedjük vízzel, itt én már vörösbort is adtam hozzá. Ezután megint elpárologtatjuk a levét, majd ezúttal lecsóval “engedjük fel” (annak hiányában, vagy idényben, paprika, paradicsom). A csípőset is ilyenkor adjuk hozzá, ha úgy akarjuk. Ezután megint lepirítjuk, kevés vízzel felengedjük. A következő lepirulásnál jönnek az előzőleg hideg vízben átmosott heremónikák. Megint felengedjük borral és vízzel. Ezután max fél óráig főzzük (sokan 15 percet mondanak, szerintem több kell neki), ha kell még, pótoljuk a levét. Megkóstoljuk, és tudni fogjuk, ha már jó.

Házi nokedlivel körítjük, de egy jó friss, ropogós kenyérrel is kiváló. Kár, hogy ilyenkor nincs kovászos uborka.