A hideg beköszöntével egyre jobban kívánom a tartalmas, lélekmelengető leveseket. Ezt a citromos karfiolkrémlevest nagyon egyszerű megcsinálni és nagy kedvencemmé vált úgy is, hogy sosem voltam odáig a karfiolért.
Hozzávalók:
- 2 fej krumpli
 - 1 közepes méretű karfiol
 - 1 vöröshagyma
 - 1 gerezd fokhagyma
 - 1 fehérrépa
 - 1 evőkanál vaj
 - őrölt kömény, koriander, mustármag
 - fél citrom leve
 - só
 - bors
 
Vajon megfuttatom a hagymát, fokhagymát, majd hozzáadom a fűszereket. Ezután jöhet a rózsákra szétszedett karfiol, a felkockázott krumpli, fehérrépa. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, borssal ízesítem. Közepese lángon főzöm a levest 30-40 percig. Ha megfőttek a zöldségek, akkor kézimixerrel nekiállok és pürésítem a levest. Majd vissza a tűzhelyre, hozzáadom a citromot és még egy kicsit rotyogtatom (adok még hozzá fűszert is, ha szükséges). Kis chilivel, pirított tökmaggal bolondítottam meg.