zöldbab leves recept

Habart zöldbableves recept

Egész életemben utáltam a zöldbabot. Eddig a pontig. Az egész család kedvence volt mindig is ez a leves, én ekkor mindig gyümölcslevest ettem, vagy semmit. Aztán egyszercsak beugrott, hogy most szeretnék enni, mi több főzni egy jó habart bablevest. Családi recept nélkül ilyenbe bele sem mernék vágni, főleg hogy tényleg van pár kulisszatitok, amelyeket ha nem ismerünk felemás végeredményre számíthatunk.

zöldbab leves

A zöldbab két végét levágjuk, a szárat kihúzzuk a hosszabbik oldaláról, ha van. Majd összevágjuk kis darabokra. Utána kézmeleg vízben mossuk meg a babot, hogy le is jöjjön róla minden kosz, hideg vízzel nem jön le.

Ezután egy kisebb hagymát finomra vágunk és kevés zsiradékban (kacsazsír) elkezdünk pirítani. Amikor már aranylik, hozzáadunk kevés fűszerpaprikát (hogy a levesnek ne hófehér, hanem kicsit életteli színe legye), majd felöntjük kevés vízzel. Ezután mehet bele a zöldbab, majd felöntjük még annyi vízzel, hogy abban majd meg tudjon “kényelmesen” főni a bab, ezzel kb. a leves mennyiségét is meghatározzuk. Főzzük a levest, közben bazsalikomot, kaprot adunk hozzá, sózzuk. Amikor a bab megpuhult, a tűzhelyről lehúzom a levest, és elkészítem a habarást. Egy doboz tejfölhöz egy evőkanál liszt szükséges, ha nagyobb adag készül, akkor több doboz tejfölre is szükség lehet. A liszthez vékony sugárban öntjük hozzá lassan a vizet, miközben kevergetjük folyamatosan (ahogy kb. a palacsintatésztánál tesszük), aztán amikor már feloldottuk a lisztet, mehet bele a tejföl, ezzel is simára keverjük, majd a leves levének egy részét is lassan hozzáöntjük, és így együtt elkeverjük az egészet. Végül a habarást a leveshez öntjük, és együtt felforraljuk az egészet. Ezután jön a mágia.

habart zöldbableves

A levest hideg vízfürdőre helyezzük és folyamatosan kevergetjük, amíg ki nem hűl. A vizet érdemes többször is cserélni, hogy mielőbb ki tudjon hűlni a leves, erre is azért van szükség, hogy nehogy kicsapódjon a habarás a levesben, így enyhén krémes és egységes állagú lesz a leves.

Kaporral, bazsalikommal díszíthetjük, érdemes ezután jól kihűteni, és így kanalazni a nyár egyik legjellegzetesebb levesét.

Jó étvágyat 🙂