Narancsos teljes kiőrlésű lepény

Lassan itt az év vége és az idei évben még nem volt der Chef bejegyzés a csapattól. Úgyhogy megmentve a stáb becsületét jöjjön egy narancsos teljes kiőrlésű lepény receptje.

A hozzávalók a tésztához:

  • 150 g teljes kiőrlésű liszt
  • 40 g nyírfacukor
  • 90 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál hideg víz

A töltelék:

  • 2 dl frissen facsart narancslé
  • 6 tojás
  • 100 g nyírfacukor
  • 1 tejföl

Először összekeverjük a lisztet, nyírfacukrot és hozzáadjuk a felkockázott szobahőmérsékletű vajat. Majd jön a tojássárgája, a víz és összegyúrjuk a hozzávalókat. Ezt követően műanyag fóliába csomagoljuk és fél órára berakjuk a hűtőbe. (ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor összezsugorodik a tészta)
Egy piteformát előkészítünk sütőpapírral kibélelve. A tésztánkból kis darabokat leszakítunk és belenyomogatjuk a piteformába, fontos, hogy ne legyen sehol sem lyuk, különben a töltelék át fog szivárogni. Villával megszurkáljuk és ezt követően fél órára ismét a hűtőbe rakjuk.

narancsos teljes kiőrlésű lepény recept
A fél óra leteltével a tetejére sütőpapírt rakunk és valami hőálló dolgot rakunk rá (én egy kisebb tepsivel oldottam ezt meg). 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, 10 percig sütjük, majd levesszük a tetejéről a sütőpapírt és további 5 percig sütjük.
150 fokra levesszük a hőmérsékletet és ráöntjük a már korábban elkészített tölteléket (csak össze kell keverni a hozzávalókat). 45-50 percig sütjük és hagyjuk a végén kihűlni.