Sült báránycomb recept

Itt a tavasz, a húsvét is közeledik, illetve még soha nem voltam Sezginnél, a török hentesnél (a Ferenc krt. 39. alatt található az üzlet), így nem is volt kérdés, mi kerül hétvégén a sütőbe. A hentesüzletben kicsit meg is zavarodtam, mivel elég ritkán veszek báránycombot, fogalmam sem volt, hogy mekkorát kéne venni (két főre), az meg végképp eszembe sem jutott, hogy amúgy van különbség a hátsó és első lábak között. De Sezgin a segítségemre sietett, látta, hogy a hátsó comb (ami kb 3 kg volt) sok lehet, nem beszélve arról, hogy majdnem 10e Ft-ba került. Így első combban maradtunk, amelyhez a bordarész egy része kapcsolódott, elmondása szerint ízletesebb is mint a hátsó comb.

1,5 kg-os volt, nagyon szép hús. Utólag megállapítottam, hogy ebből bizony négy átlagos étkű ember jóllakott volna, na de kisebb comb nem igazán van. Sezgin azt tanácsolta, hogy fólia alatt 1 óra alatt megvan, 180 fokon. Nem lett meg, bár én jól átsütve akartam elkészíteni, szóval plusz egy jó óra még kellett neki, majd jó 20 perc rápirítás. A comb alá zöldségeket tettem, répát, krumplit, fehérrépát, fokhagymát, hagymát, amire nagyon kevés olajat és rozmaringot tettem. A hússal sem tettem sok mindent, egy vékony éles késsel comb mellett megszúrtam, és a résekbe fokhagymagerezdeket illesztettem. A hús felületére pedig egy kevés extra szűz olívaolajjal elkevert zöldfűszer-keverék (bazsalikom, rozmaring, metélőhagyma, medvehagyma, oregano) került. Nem csinálnám másképp legközelebb sem, a fokhagyma tökéletesen adta meg a vezető ízt, a zöldségek pedig átpuhultak a bárány levében. A visszamaradt zsiradékból pecsenyelevet (a zsíradékot felhevítettem, amiben kevés paradicsompürét tettem, majd az egészet felforraltam. Lehet még csontlével is felengedni, majd liszttel is sűríteni, de én teljes kiőrlésű liszttel most nem akartam maszatolni) készítettem.

sült báránycomb recept

Nálam most a bárány a favorit, a bélszínt is megelőzi a húsok közül. Furcsa dolog ez egyébként, mert amennyi szar birkapörköltet ettem életemben, nem gondoltam volna, hogy a jó bárány feledtetni tudja majd velem ezeket az emlékeket.