A babot tegnap beáztattuk. Zsíron hagymát pirítottunk, édesnemes és csípős paprikával megszórtuk, rádobtuk a babot majd felhúztuk vízzel. Egy óra főzés után hozzáadtuk a sárga- és fehérrépát, illetve a tavaly készített kolbász utolsó falatjait. Fűszerképp babérlevelet, őrölt köményt és pár gerezd fokhagymát használtunk.
Amikor elkészült a leves, tejfeles habarással sűrítettük. (Tejfölt liszttel simára keverjük, és cca. a leves 1/4-vel felhígítjuk, folyamatos keverés mellett, ezután öntjük hozzá a sűrítő anyagot a leveshez. Az előző művelet a csomómentes állag eléréséhez szükséges.)
Természetesen a leves mellé kell egy kis harapnivaló, ez lehet egy szelet friss kenyér, de nekünk most jobb dogunk volt: házilag sütött friss sajtos kiflit dukált a nagyszerű vacsora mellé.