kővédő fólia

Karosszériavédő fólia, azaz védelem a fényezésre

Ma már meglehetősen sokan ismerik azt a kifejezést, hogy karosszériavédő fólia. Abban az esetben, ha a gépjárművek fényezését kívánjuk megvédeni akár fizikai, akár kémiai, vagy környezeti behatásoktól, úgy a legmegfelelőbb tartós védelem a karosszériavédő fólia. Létezik persze felületvédelemre kerámia bevonat is, de komolyabb védelmet, főként a fizikai behatásokkal szemben, a fóliával tudunk elérni. A másik érv, ami a karosszériavédő fólia mellett szól, az a tartósság. Amíg a kerámia bevonatok 2-3 évig jelentenek védelmet – most a fizikai védelemről ne beszéljünk – addig a karosszériavédő fólia 7-10 évig is képes megvédeni a fényezést.

De a karosszériavédő fólia az drága

Igen kétségtelen, hogy nem a legolcsóbb megoldás, bizony annak, aki ezt szeretné, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.
Azonban. Itt jöhet a de szócska, amiről tudjuk, hogy ami előtte áll az lényegtelen. Esetünkben azért mondhatjuk ezt, mert hosszú távon gondolkodva megéri az árát.

Nézzünk egy konkrét példát, az egyszerű érthetőség kedvéért:

Van egy BMW x5, M Sport. Teli fóliát kapott, öröm. A bevásárló központ parkolójában valaki felsértett a jobb első ajtót, valószínűleg nekitolt valamit. Sérült a fólia.
Két eset lehetséges. Az egyszerűbb, ha nem szakadt fel, csak karcolódott. Ez esetben melegítés hatására az XPEL öngyógyuló fóliája visszaáll eredeti formájára. Pont. Enélkül ugye a karc már a fényezésen díszelegne.
Mi a helyzet, ha felszakadt a fólia, és cserélni kell? Itt jönnek a számok, az időigény és az állapot. Ez a három együttesen befolyásolja az okozott kár mértékét.

Karosszériavédő fólia esetén:

  • Anyagköltséggel, munkadíjjal (régi fólia eltávolítása is benne van) együtt cca. 50-55 ezer Forint. A ráfordított idő, ami alatt elkészül, maximum egy nap.

Fényezés:

  • A fényezés ára egy profi, megbízható műhelyben cca. 50-60 ezer forint. A ráfordított idő minimum 4-5 nap, de lehet egy hét is.

Látható, hogy árban nagy eltérés nem tapasztalható, bár a karosszériavédő fólia árban is valamivel optimálisabb, inkább a másik két mutató a figyelemre méltóbb.
Karosszériavédő fólia esetén nem kell az autót hosszú időre nélkülözni. Tudjuk, hogy azt senki sem szereti.
Ami a legjelentősebb, az az autó állapota. Karosszériavédő fólia esetén a gyári fényezés megmarad. Fényezés esetén sajnos az autó értékvesztése jelentős, hiszen egy elem már újra lett fényezve. Senkit nem fog érdekelni, hogy csak egy mély karc miatt.