Gyakran gyártok otthon pizzát, ez is egy ilyen nap volt. Íme a recept:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, só, tej (az élesztő felfuttatásához és víz helyett is tejet használok), oregano, bazsalikom, kömény, egy kis olaj.
Az élesztőt meleg tejben felfuttatom, teszek hozzá egy kis cukrot, az segít. A lisztet és a többi hozzávalót (fűszerek, olaj, só) egy kicsit előmelegítem (simán mikróban), mert ha a kelt tésztánál az alapanyagok legalább langyosak, akkor sokkal jobb eredményt érhetünk el.
Miután az élesztőt felfutott, összegyúrom a tésztát, majd kis liszttel megszórom, letakarom egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. 1 órát kelesztem.
Eközben készül a paradicsomszósz. A paradicsomlevesnél már bevált házilag eltett paradicsomlevet használom, kiegészítve fokhagymával, sóval, borssal bazsalikommal vagy oreganoval vagy mindkettővel, mikor mi van otthon.
Ha a tészta megkelt, kinyújtom, rá a paradicsomszósz, és a kedvünknek megfelelő feltét. Nálam most sonka, gomba, újhagyma, kaliforniai paprika és reszelt parmezán volt terítéken.
Finom lett. 🙂