különbség személyi kölcsön és személyi hitel között

Mi a különbség a személyi hitel és a személyi kölcsön között?

A mindennapokban általában egymás megfelelőiként, szinonimaként használják a kölcsön és a hitel szót. A jogi és gazdasági életben azonban nem pontosan ugyanazt jelenti a két kifejezés.

Mi a különbség?

A személyi hitel és a személyi kölcsön között árnyalatnyi, de létező különbség van. A hitelnél a hitelező vállalja, hogy adott hitelkeretet tart az igénylőnek, továbbá adós ezért díjat fizet. Az igénylőnek, például a személyi hitel kérelmezőjének ezt kell visszafizetnie. Ez ugyanakkor nem biztosan jelenti azt, hogy az igénylő – részben vagy egészben – tényleg felhasználja a hitelösszeget.

Előfordulhat tehát, hogy a személyi hitelnél az adós nem jut hozzá a pénzhez. Azért, mert nincs rá szüksége, vagy bizonyos feltételek nem teljesültek. A hitelező azonban a hitelkeret határáig biztosítja a kölcsön lehetőségét.

A személyi kölcsön fogalma szerint a hitelező köteles egy meghatározott pénzösszeg kifizetésére. Az adósnak pedig muszáj később visszafizetnie a hitelezőnek az összeget és a kamatot. A személyi hitel és a személyi kölcsön között tehát az a különbség, hogy a kölcsönnél a pénzt az adósnak átadják, elérhetővé teszik.

A differencia alapján látható, hogy a mindennapokban általában kölcsönről van szó akkor is, amikor a hitel kifejezést használjuk. Mivel azonban a gyakorlatban keskeny a határ, nem hibás egymás szinonimájaként használni a személyi hitel és személyi kölcsön kifejezést.