Kádár Étkezde

Nem tévedek sokat, ha a Kádár Étkezdét a Róma Ételbár mellé sorolom. Retro életérzés, magyaros konyha, őszinte emberek. Még a két emblematikus figura neve is nagyon hasonló, a Rómában Cica néni, a Kádárban pedig Ica néni igazgat. A kiszolgált ételek minősége, koncepciója is nagyon hasonló.

A Klauzál tér nem túl patinás környékén található a Kádár Étkezde, amely valószínűleg 15 évvel is pont ilyen volt mint most. A különbség talán az lehet, hogy most sok mindent felkapunk, ami retro, és a turisták kezébe is belekerül mindenféle könyv vagy éppen találnak oldalakat, amely arról szól, hogy a Szimplába el kell menni, valószínűleg a Kádár Étkezde is egy javasolt hely, ha be akarnak tekinteni az autentikus magyar konyha valamiféle mélységébe. A hely viszonylag kicsi, családias a légkör, mindenki ismer mindenkit (legalábbis 70 felett). Amikor mentünk, épp pörgés volt, tele volt a hely, ezért kevesebb, de annál kedvesebb figyelmet kaptunk. Választottunk is gyorsan, de bevallom nem ment gyorsan, mert sokkal több klasszikus ételt vártam (rántott csirkecomb, magyaros szűzérmék, hagmyás rostélyos, stb. ilyen nem volt), ám ami volt, az rengeteg párolt marhahús. Választottunk végül, sült csirkecombot, no meg vadas marhát. Mindkét étel rendben volt, a csirke nagyon ízlett, szeretem az ilyen menza-sült combot. A vadas íze kiugró volt, az kevésbé volt menzás. Húslevest is ettünk előtte, ami elvileg marhahúsból készült. Egy fokkal jobb volt, mint a gyorséttermi húsleves maszlag, csirkemell betéttel, de azért messze volt a rendes házi húslevestől. A málnaszörp pedig nem házi, de ezt nem is feltételeztük.

Ezzel tulajdonképpen meg is fogalmaztam a Kádár Étkezde előnyét és hátrányát is. A hangulata, kialakítása, szívélyessége a helynek tökéletes, azonban az ételek minősége inkább egy jobb menzát idéz, mint valami nagyobb dolgot. Az ára azért kevésbé ezt tükrözi. Kipróbáltuk, rendben volt, de a környéken elég sok hely van, ami végeredményben jobb ebédet eredményezhet. Ha pedig a bejegyzés elején felvetett analógiával zárunk, akkor a két hely közül a Róma egy fokkal jobb, de csak azért mert az ételek ízletesebbek voltak.

És még valami, el kell, hogy mondjam, hogy a Kádár viszont azért jobb, mert ha szerencsénk van, akkor a mellettünk lévő asztalnál épp Csonka Pici fog ebédelni.