chapati recept

Chapati recept

Mindig is nagy rajongója voltam a flatbread-eknek, de elég ritkán lehet olyan receptet találni, amiben nincs élesztő és teljes kiőrlésű liszttel is készül. Rengeteg kísérletezés kellett hozzá, hogy állagában is tökéletes chapati-t tudjak létrehozni, de végül sikerült.

Hogyan készül a chapati?

Ha nincs otthon kenyér, akkor nagyon hamar meg lehet csinálni és manapság jobban szeretem, mint a kenyeret.

Hozzávalók:

  • 160 g teljes kiőrlésű liszt (állagában a biopont tk lisztjét ajánlanám ehhez),
  • 100 g víz,
  • 20 g olívaolaj,
  • csipet só

chapati

Összegyúrom a hozzávalókat, majd kicsit pihentetem a tésztát. Közben viszonylag nagy lánggal felmelegítek egy teflonsütőt a tűzhelyen. Kis labdát formázok a tésztából és beleforgatom egy tányérba kikészített lisztbe. Elkezdem nyújtani, újra belisztezem és a lehető legvékonyabbra nyújtom a tésztát. Majd belerakom a teflonsütőbe, ha a tészta tetején megjelennek az első buborékok (kb. fél perc), akkor egy ételcsipesszel megfordítom. A másik oldalát kicsit tovább sütöm (kb. 1 perc), de folyamatosan nézem, hogy mikor kezd megbarnulni a tészta.

Ha ez megtörtént, akkor leveszem a sütőt a lángról. A csipesszel megfogom a tésztát és rárakom a végén felül levő oldalt a lángra. Ha jók vagyunk, akkor egy nagy labdára kell felfújódnia a tésztának, de előfordulhat, hogy ez nem történik meg, ha csináltunk egy kis lyukat rajta. Ekkor sem kell azért kétségbeesni, mert így is jó lesz.
Én legutóbb káposztás almasalátával ettem, az sem rossz, ha egy kis öntettel megdobjuk. De szoktam csak sima vajjal is enni, úgy is rettentően finom tud lenni.

chapati recept